Veelgestelde vragen

Wat is Aardgasbuffer Zuidwending?

Aardgasbuffer Zuidwending is een ondergrondse opslag voor aardgas. Het aardgas wordt opgeslagen in speciaal gemaakte, sigaarvormige holtes in een laag zout die zo hoog is als de Mont Blanc. De holtes (“cavernes”) liggen ongeveer 1 kilometer onder het oppervlakte en zijn ca. 300 tot 500 meter hoog en 60 tot 80 meter in doorsnede. Er zijn momenteel vijf cavernes in gebruik voor de opslag van aardgas.

Waarom is Aardgasbuffer Zuidwending nodig?

Op Aardgasbuffer Zuidwending heeft EnergyStock B.V. (een 100% Gasunie-dochter) vijf cavernes in gebruik. Klanten van EnergyStock B.V. gebruiken het gas in de buffer om te handelen in gas of om pieken en dalen in het gasgebruik op te vangen. Net als op de snelwegen, zien we ook “spitsuren” in het dagelijkse gebruik van aardgas in de huishoudens. Eerst ‘s ochtends als mensen de verwarming aanzetten en onder de douche stappen, en daarna weer ’s avonds als mensen naar huis gaan en staan te koken. Aardgasbuffer Zuidwending vangt deze pieken en dalen op door in daluren gas op te slaan en het in piekuren weer snel beschikbaar te stellen.

Wie gebruikt Aardgasbuffer Zuidwending?

De klanten van Aardgasbuffer Zuidwending zijn bedrijven die gas in- en verkopen. Zij gebruiken het gas bijvoorbeeld om te leveren aan huishoudens, bedrijven en scholen. Ook wordt gas verhandeld: bedrijven kopen gas als het relatief goedkoop is en verkopen het als het relatief duur is.

Hoeveel gas zit in de cavernes?

In totaal zitten er maximal 620 miljoen m3 aardgas (inclusief “kussengas”) in de 5 cavernes die EnergyStock in gebruik heeft. Kussengas is het gas dat in de caverne blijft en dat nodig is om de caverne op een minimale druk te houden. De totale hoeveelheid “werkgas” (gas dat gebruikt kan worden) is 310 miljoen m3. Dit is voldoende gas voor meer dan 160.000 huishoudens voor een jaar.

Hoe snel kan het gas in en uit?

De cavernes van Aardgasbuffer Zuidwending werken snel. EnergyStock B.V. kan de cavernes vullen (“send-in”) met 1,1 miljoen m3/hr, en gas eruit halen (“send-out”) met 1,8 miljoen m3/hr. Bovendien kan EnergyStock binnen 15 minuten volautomatisch omschakelen tussen volledige send-in en volledige send-out.

Kan Aardgasbuffer Zuidwending aardbevingen veroorzaken?

Nee. Het steenzout waarin de cavernes zich bevinden is in staat om spanningen in de ondergrond op te vangen door zich te ‘zetten’. Het zout in de ondergrond is namelijk vanwege de hoge druk en warmte enigszins plastisch. De cavernes van Aardgasbuffer Zuidwending zullen daarom geen aardbevingen initiëren. Zie ook het artikel dat we hierover schreven in 2015.

Is Aardgasbuffer Zuidwending bestand tegen een aardbeving?

Zie ook bovenstaande vraag. Uit extern onderzoek blijkt dat de cavernes van Aardgasbuffer Zuidwending bestand zijn tegen de aardbevingen in het Groningen gasveld waarmee het Staatstoezicht op de Mijnen in zijn rapporten rekening houdt. Zie ook het artikel dat we hierover schreven in 2015.

Veroorzaakt Aardgasbuffer Zuidwending bodemdaling?

Ja, het Ministerie van Economische Zaken heeft ingestemd met het opslagplan van EnergyStock waarin staat dat als gevolg van de gasopslag voor tien vergunde cavernes een bodemdaling van maximaal 25 centimeter mag optreden in 40 jaren na de start van de opslag. Omdat EnergyStock momenteel slechts vijf van de tien cavernes in bedrijf heeft zal de bodemdaling waarschijnlijk minder zijn dan de 25 centimeter. Zie ook de pagina over bodemdaling en het artikel dat we hierover schreven in 2015.

Wat kan ik doen wanneer ik schade heb door bodemdaling?

Is Aardgasbuffer Zuidwending veilig?

Aardgasbuffer Zuidwending is een moderne en zeer veilige installatie. Veiligheid staat bij ons voorop en is geborgd in onze werkwijzen en processen. Er is gebruik gemaakt van de meest vooraanstaande technieken en materialen bij de bouw van de buffer. De buffer voldoet aan internationale standaarden voor soortgelijke installaties en strenge Gasunie-normen. De overheid heeft vergunningen afgegeven waarin staat hoe de veiligheid moet worden gewaarborgd. Staatstoezicht op de Mijnen houdt toezicht op (het beheer van) de aardgasbuffer.