Onze cavernes

EnergyStock heeft momenteel vijf cavernes in gebruik. De cavernes zijn gemaakt in een zoutlaag zo groot als de Mont Blanc en liggen tussen duizend en vijftienhonderd meter diep. Ze hebben een doorsnede van vijftig tot tachtig meter en zijn driehonderd tot vierhonderd meter hoog. De Eiffeltoren zou er rechtop in kunnen staan. Vier cavernes hebben elk een volume van ongeveer zeshonderdduizend kubieke meter, één caverne is bijna één miljoen kubieke meter groot. Er is ruimte voor nog eens vijf cavernes op Aardgasbuffer Zuidwending.

Weetjes en feiten

  • Uit de vijf cavernes is vier miljard kilo zout gewonnen; een trein met een lengte van zeshonderdvijftig kilometer aan gevulde treinwagons.
  • Voor het logen is tweeëntwintig miljoen m3 water gebruikt; een hoeveelheid gelijk aan acht keer de Amsterdam Arena vol water. Ter vergelijking: een eenpersoonshuishouden gebruikt gemiddeld 45 m3 water per jaar.
  • Tijdens het logen werd er duizend m3 water per uur gebruikt; daarmee vul je elke dag tien olympische zwembaden.
  • De Eiffeltoren (driehonderd meter) kan rechtop in een caverne staan.
  • Onze klanten kunnen driehonderdtien miljoen m3 gas in onze cavernes opslaan (meerdere malen per jaar); evenveel als het gemiddeld jaarverbruik van honderdtachtigduizend huishoudens, zeg maar van een provincie als Zeeland of Flevoland.
  • Elk uur kan er 1,8 miljoen m3 gas uitgezonden worden; een gemiddeld huishouden gebruikt op een koude winterdag ca. tien m3 per dag.
  • Op de installatie is ca. 35 km aan buizen gelegd, grotendeels onder de grond.

Technische feiten

Injectiecapaciteit 1,1 miljoen m3/uur
Uitzendcapaciteit 1,8 miljoen m3/uur
Totaal volume 620 miljoen m3
Werkgasvolume* 310 miljoen m3
Kussengas** 310 miljoen m3
Cavernes 5
Aantal putten per caverne 2


*)   Werkgasvolume is de ruimte die beschikbaar is voor onze klanten.
**) Kussengas is het gas dat in de caverne blijft en dat nodig is om de caverne op een minimale druk te houden.