Bromtoon Pekela onvindbaar voor Gasunie

Geplaatst op: 26 jul 2007

Onderzoek van de Gasunie heeft geen licht geworpen op de mysterieuze bromtoon, waar een aantal inwoners van Nieuwe Pekela over klaagt. De Pekelders menen dat de zware, sonore bromtoon wordt veroorzaakt door de aanleg van de aardgasbuffer onder Zuidwending.

Deze week meldde de Gasunie zich bij Grietje Smid uit Nieuwe Pekela. Zij vertelde in deze krant over een 'donker geluid, een zware motor als van een windturbine'. "Er was niets te horen", zegt Martin Bosman, woordvoerder van de Gasunie. "Wij hebben met mevrouw Smid afgesproken dat zij de komende maand de dag en het tijdstip noteert wanneer het brommen te horen is."

Smid is ook verteld dat de aardgasbuffer zich niet tot onder haar huis uitstrekt. "Mensen hebben de indruk dat de Gasunie grote spelonken graaft tot onder hun woningen", zegt Bosman. "In werkelijkheid gaat het om vormen gelijkend op hele grote sigaren, die beginnen op drie kilometer onder de grond en recht naar beneden gaan."

Bosman benadrukt dat de Gasunie het brommen serieus neemt. "De uitkomst van het onderzoek is ook meegedeeld aan het college van B en W. Naar aanleiding van het stuk in de krant meldde zich nog iemand uit Nieuwe Pekela. Daar konden we vaststellen dat de brom in het eigen huis zat."

De website www.agbzw.nl meldt dat het projectteam aardgasbuffer Zuidwending onderzoek verricht naar mogelijke oorzaken van geluidhinder. "Dat onderzoek, door geluidsspecialisten van de Gasunie, richt zich in eerste instantie op het vaststellen van de geluidsbron."

Meer nieuws