Eerste gasvulling cavernes

Geplaatst op: 09 mrt 2010

Het zijn spannende weken voor het ‘opstartteam’ in Zuidwending. Vier jaar nadat in februari 2006 (!) de eerste spade de grond in ging, wordt zeer binnenkort de eerste van vier cavernes met aardgas gevuld.

Wat ging hieraan vooraf ?
In februari 2006 werd het groene licht gegeven voor de realisatie van de "Aardgasbuffer Zuidwending". We zijn toen vrijwel gelijktijdig gestart met het boren van putten voor vier cavernes, de bouw van een water- & pekelpompstation, en een hoogspanningstation.
Medio 2007 werd tevens gestart met de bouw van de gastechnische installatie. Met deze installatie kan gas in en uit de cavernes worden gehaald. Bij injectie gebeurt dit met behulp van compressoren. Als er gas wordt uitgezonden, moet het gas eerst in druk worden gereduceerd en gedroogd vóórdat het het Gasunie-net in stroomt.
In juni 2007 werd de eerste caverne boring aangesloten op het pompstation. Vanuit dit pompstation werd continu water in de boring gepompt, waardoor het ondergrondse zout werd opgelost. De zo ontstane pekel werd afgevoerd naar AkzoNobel, die dit in haar fabriek in Delfzijl verwerkte tot voornamelijk industriëel zout.

Pekel eruit, aardgas erin
Na ruim twee jaar uitlogen hebben afgelopen zomer de eerste twee cavernes hun eindvolume van meer dan 550.000 m3 bereikt. Deze cavernes staan nu nog vol met pekel. Na het uitvoeren van onder andere gasdichtheidstests, het verwijderen van de uitloogbuizen, het aanbrengen en aansluiten van gasproductiebuizen en een gasputmond zijn we nu zover dat de eerste gasvulling kan starten. Daarbij wordt met behulp van een compressor gas in de caverne gepompt, waardoor tegelijkertijd de pekel er uit wordt gedrukt. Een gasvulling duurt zo'n 100 dagen per caverne.

Mijlpaal
Deze week worden de laatste voorbereidingen getroffen zodat de eerste gasvulling daarna van start kan gaan. De gasleiding van het Gasunie-net naar de gasinstallatie is inmiddels op druk gebracht en in de loop van de week volgen de zuigleidingen naar de twee compressoren, die met voorrang gereed zijn gemaakt om twee cavernes tegelijkertijd met gas te kunnen vullen. De twee compressoren kunnen nu worden getest. Aan het eind van deze week wordt de pijpleiding tussen de perskant van de compressoren en de eerste caverne op druk gebracht.
Vanaf komend weekend begint het daadwerkelijk vullen van de eerste caverne!

Het spreekt voor zich dat hier een multi-disciplinair team voor is opgelijnd. Gasoperators, in dienst van Gasunie, werken nauw samen met opstartexperts van onze Duitse consultant DEEP en operators van AkzoNobel, die de vrijkomende pekel moeten inpassen in het AkzoNobel systeem. 
 
 

Caverne A2 gereed voor eerste gasvulling
Caverne A2 gereed voor eerste gasvulling
Meer nieuws