Eerste vier Gasunie-cavernes zijn gereed voor gebruik

Geplaatst op: 22 nov 2010

Snubbing operaties zijn succesvol verlopen

In augustus schreven we dat de "snubbing operatie" voor de eerste caverne succesvol was verlopen. We kunnen u nu meedelen dat inmiddels ook de tweede, derde én vierde caverne van hun pekelverwijderingsbuis zijn ontdaan.

Zonder de gehele beschrijving van het "snubben" te herhalen - u kunt dat hier nalezen - toch nog even de essentie:
Na het uitlogen is de caverne gevuld met pekel in plaats van gas. Door een buis in de caverne te steken tot bijna op de bodem en gas in de caverne te persen wordt de pekel er uit gedrukt. Per caverne - elk met een volume van zo'n 600.000 m3 - duurt dat zo'n 90 dagen. Na het gasvullen moet de pekelverwijderingsbuis nog uit de caverne worden gehaald, omdat anders de ondergrondse veiligheidsklep niet kan sluiten. Deze buis wordt stukje voor stukje naar boven getrokken, afgekoppeld en afgevoerd. Dit heet snubben.

Een snubbingoperatie duurt slechts twee dagen, maar vergt een perfecte voorbereiding, en uiterste concentratie want er staat een gasdruk van ongeveer 170 bar in de caverne. De firma Balance Point Control (BPC) uit Emmen heeft deze klus geklaard, in nauwe samenwerking met de experts van het Gasunie-caverneteam. Zoals de BPC-voorman zei: we bedrijven hier topsport!

Staatstoezicht op de Mijnen, die nauw bij de voorbereidingen was betrokken, heeft complimenten uitgedeeld aan het team.

De vier cavernes in Zuidwending zijn gereed voor gebruik!
 

Snubbing unit
Snubbing unit
met veiligheidskleppen
met veiligheidskleppen
Meer nieuws