Gasunie Zuidwending viert afronding bouw met oprichting ooievaarsnest

Geplaatst op: 21 okt 2013

Zaterdag 19 oktober werd bij Zuidwending met de omgeving stilgestaan bij het feit dat er een einde komt aan de bouwwerkzaamheden aan de aardgasbuffer. Na zeven jaren werken aan de installatie en vijf cavernes, wordt eind dit jaar de bouwkeet gesloten. Al hield directeur Gasunie Zuidwending B.V. Herwig Van Geenhoven de deur nog wel op een kier. Hij sloot niet uit dat Gasunie Zuidwending ooit terugkomt voor een derde fase. In de eerste fase werden vier cavernes uitgeloogd en werd het compressorstation gebouwd. In de tweede fase die nu bijna is afgerond werd de vijfde caverne uitgeloogd en een zesde compressor gebouwd.

Ooievaarsnest

Ruim honderd omwonenden keken toe hoe burgemeester Meijerman van de gemeente Veendam en burgemeester Schollema van de gemeente Pekela het ooievaarsnest in gebruik namen. Samen met kinderen van basisschool ‘De Ommewending’ trokken ze aan twee touwen waarna een ooievaar zich oprichtte op het nest. Voor beide burgemeesters was het een unieke ervaring omdat ze nog nooit eerder samen een onthulling hadden mogen doen. Beide burgemeesters prezen Gasunie Zuidwending voor de zorgvuldige en proactieve communicatie naar de gemeente en de omgeving. Veel aanwezige omwonenden staken ook de loftrompet over de wijze waarop Gasunie Zuidwending om is gegaan met het betrekken van de omgeving bij alle fases van het werk. Van de festiviteiten op Zuidwending zijn video-opnames gemaakt.

Burgemeester Meijerman spreekt de aanwezigen toe na de oprichting van de ooievaar.
Burgemeester Meijerman spreekt de aanwezigen toe na de oprichting van de ooievaar.

Landschappelijke inpassing

Het ooievaarsnest is onderdeel van een breder plan voor landschappelijke inpassing. Dit plan voorziet in het plaatsen van nestkasten voor valken, het uitzetten van vissen en eendenkorven in de blusvijvers. Ook worden deze vijvers voorzien van waterplanten zoals gele lis, kattenstaart en zwanenbloem. Verder worden er bosschages rond het station en sommige cavernes geplant bestaand uit bloeiende prunus, gelderse roos, liguster, sleedoorn en wilde roos, in het voorjaar wit bloeiende en het najaar/de winter bes dragende struiken. Voor deze zaken is gekozen omdat rondom de installatie en caverne door vrijwilligers al jaren aan een patrijzenproject wordt gewerkt. Deze vrijwilligers proberen een biotoop te creëren voor een betere patrijzenstand. Van belang daarvoor zijn dekking (bosschages), rust en voeding (bessen). Met de landschappelijke inpassing rondom onze installaties probeert Gasunie Zuidwending een steentje bij te dragen aan dit project. Op vier afbeeldingen is goed te zien hoe de aanplant er in de toekomst uit zal zien:

Luchtfoto van de omgeving.
Luchtfoto van de omgeving.
Impressie blusvijver bij de installatie.
Impressie blusvijver bij de installatie.
Impressie aanplant opslagterrein.
Impressie aanplant opslagterrein.
Impressie aanplant caverne - ooievaarsnest.
Impressie aanplant caverne - ooievaarsnest.
Meer nieuws