Groen licht voor gasopslag Zuidwending

Geplaatst op: 13 jan 2006

Gasunie en Nuon vergroten leveringszekerheid Nederlandse gasmarkt

Gezamenlijk persbericht van gastransportbedrijf Gasunie en Nuon

Gastransportbedrijf Gasunie en energieonderneming Nuon gaan ondergronds gas opslaan bij het Groningse Zuidwending. Hiertoe richten de ondernemingen het samenwerkingsverband Aardgasbuffer Zuidwending op. Met de buffer kan flexibel worden ingespeeld op kortstondige wisselingen in de vraag naar gas. Hiermee wordt de leveringszekerheid verhoogd en de marktwerking versterkt. De investering in het gehele project bedraagt circa € 350 miljoen. Volgens planning is de aardgasbuffer eind 2009 volledig operationeel.

Door gecontroleerde pekelwinning ontstaan vier ondergrondse cavernes (holten), waarin het aardgas straks wordt opgeslagen. In de startfase wordt een installatie gebouwd voor het oppompen van de pekel en worden de benodigde leidingen en wegen aangelegd. De bouwactiviteiten starten eind januari 2006 en worden uitgevoerd door aannemingsbedrijven Heijmans, Controlec en Vos. Akzo Nobel stelt bij Zuidwending een deel van haar zoutwinningsconcessie ter beschikking en verzorgt mede het projectmanagement voor de realisatie van de cavernes. De cavernes komen te liggen tussen 1000 en 1500 meter diepte, waardoor het gas straks onder een dak van ruim 1000 meter gesteente zit opgesloten. Gasopslag in cavernes wordt in ons omringende landen al vele jaren toegepast.De totale opslagcapaciteit bedraagt circa 180 miljoen kubieke meter.Gasunie en Nuon krijgen beiden recht op een deel van de het opslagvolume. De ondernemingen bouwen de installatie gezamenlijk, maar gaan onafhankelijk van elkaar hun deel van de opslagcapaciteit vermarkten.

Over Gasunie

De N.V. Nederlandse Gasunie is een aardgastransportbedrijf met een toonaangevende positie in Europa. In 2004 transporteerde het bedrijf ruim 97 miljard m3, meer dan enig andere gastransportmaatschappij op het Europese continent. Tot de taken van Gasunie behoren onder meer het beheer en de ontwikkeling van het landelijk gastransportnet en het aanbieden van gastransport aan een integrerende Europese markt. Gasunie rekent het onder meer tot haar missie om duurzaam te opereren.
 

Over Nuon

Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten meer dan 2 miljoen klanten bedient in voornamelijk Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto omzet in 2004 bedraagt € 4,9 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2004 bedraagt 9.441 FTE’s. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gasunie
Jan Boon (Woordvoerder)
Telefoon: 050 521 2273
E-mail: j.boon@gasunie.nl

Nuon Mediarelaties
David Uitdenbogaard (Woordvoerder)
Telefoon: 020-5974200
E-mail: mediarelaties@nuon.com

Meer nieuws