Ontspannen sfeer tijdens informatieavond "Aardgasbuffer Zuidwending"

Geplaatst op: 08 jun 2010

Ondanks het mooie weer kwamen afgelopen donderdag d.d. 3 juni circa veertig omwonenden van Aardgasbuffer Zuidwending naar de informatieavond in het Dorpshuis De Wending. Naast omwonenden waren er ook vertegenwoordigers van de gemeenteraad van Pekela aanwezig. De informatiebijeenkomsten worden al sinds 2003 elk half jaar georganiseerd, soms in combinatie met een site visit.

Quirijn Hoelen, Service and Interface manager, lichtte aan de hand van een powerpointpresentatie de stand van zaken toe en blikte daarbij tevens in de toekomst. De powerpoint werd kort onderbroken voor een korte animatie, waarin de vorm van een caverne van verschillende kanten werd getoond.

Aangezien het nog ruim een halfjaar duurt voordat de bewoners weer een kijkje op de site kunnen nemen, tijdens de officiële ingebruikname van de aardgasbuffer, kregen ze door middel van een 12 minuten durend filmpje toch een indruk van de constructie en de werking van de aardgasbuffer.

Daarna was er mogelijkheid tot het stellen van vragen. Deze gingen onder andere over de gebruikstermijn van de buffer, de kwaliteit van het gewonnen zout, de verbinding met het H-gasnet en de mogelijke aannemers voor de realisatie van fase 2. Quirijn Hoelen, bijgestaan door Rob van Gemert, projectmanager van Nuon, kon de vragen naar ieders tevredenheid beantwoorden. Er was enige zorg over de mogelijke opslag van CO2 in deze cavernes en over de veiligheid van de buffer. Dit laatste vooral ingegeven door de ramp met de olieboring van BP. Hoelen kon de omwonenden geruststellen. De cavernes zullen niet gebruikt worden voor CO2 opslag: “o.a. omdat ze daar veel te duur voor zijn en ook niet voor zijn ontworpen”.“En mocht er ooit bovengronds iets gebeuren, bijvoorbeeld als er een vliegtuig tegen de installatie vliegt, dan zit er in de ondergrondse leiding een automatische veiligheidsafsluiter”, liet Hoelen weten.

De sfeer tijdens de bijeenkomst was uitermate ontspannen. Naderhand bleven de omwonenden nog even informeel napraten met ook de andere aanwezige projectteamleden zoals de huidige en toekomstige plantmanager en de projectmanagers voor de cavernes en de gasinstallatie.

Quirijn Hoelen licht de stand van zaken toe.
Quirijn Hoelen licht de stand van zaken toe.
De opkomst in Dorphuis De Wending was hoog.
De opkomst in Dorphuis De Wending was hoog.
Meer nieuws