Restauraties van start dankzij donaties!

Geplaatst op: 12 feb 2008

Restauratie kerk en orgel Ommelanderwijk kan van start dankzij donaties Aardgasbuffer Zuidwending en Gemeente Veendam

De Aardgasbuffer Zuidwending, een samenwerking van Gasunie en Nuon, en de gemeente Veendam dragen financieel bij aan de restauratie van de kerk en het orgel van de Hervormde Gemeente in Ommelanderwijk. Met hun gift van € 150.000 elk willen de donerende partijen hun betrokkenheid bij de dorpen Ommelanderwijk en Zuidwending tot uiting brengen.

Voor de Aardgasbuffer Zuidwending was een belangrijke overweging dat in de bijgebouwen van de kerk wekelijks allerlei activiteiten door bewoners van Ommelanderwijk en Zuidwending worden georganiseerd. Ook deze bijgebouwen kunnen met deze bijdrage een ‘facelift’ ondergaan. Door deze forse financiële bijdragen kan de Hervormde Gemeente binnenkort met de restauratie beginnen van de uit 1845 stammende kerk en het één-klavierig Meijer orgel. ”Voor onze kerk en orgel is het van groot belang geweest, dat wij in gesprek zijn gekomen met de aandeelhouders van de Aardgasbuffer Zuidwending, te weten Gasunie Zuidwending BV en Nuon Zuidwending BV", aldus de heer Henk Pietersen van de Hervormde Gemeente. De Aardgasbuffer Zuidwending en de gemeente Veendam stellen ieder een bedrag van € 150.000 beschikbaar". Samen met bedragen van andere sponsors heeft de restauratiecommissie van de Hervormde Gemeente nu een budget van ruim € 350.000 ter beschikking.

In het begin van de 19e eeuw gingen de bewoners van de tweelingdorpen Ommelanderwijk en Zuidwending veelal naar de kerk in Veendam. Dit was een behoorlijke afstand, gedeeltelijk over onverharde wegen. De mensen deden dat te voet en dat was in de herfst en winter niet bepaald aangenaam. Daarom werd besloten een eigen gemeente te stichten en zelf een kerk te bouwen. Deze werd gesitueerd aan de verbindingsweg die beide dorpen verbond: het Kerkpad. Dit is nu onderbroken door de proviciale weg N366. Op 19 november 1845 werd het gebouw geopend en het jaar daarop kon de eerste predikant worden benoemd. In 1874 werd er een nieuw orgel geplaatst. Het orgel werd gebouwd door de Veendammer orgelbouwer Roelf Meijer. Dit orgel is een uniek exemplaar omdat het een één-klavierig orgel is.

Meer nieuws