Unieke ‘onderhoudsflat’ voor Aardgasbuffer Zuidwending

Geplaatst op: 19 aug 2009

Gezamenlijk persbericht Zuidwending V.O.F en Balance Point Control (BPC).

De Aardgasbuffer Zuidwending heeft een speciaal voor haar ontwikkeld werkplatform (‘workover rig’) geplaatst bij de eerste caverne (zoutholte) waarin de pekel moet worden vervangen door aardgas.

Met behulp van deze toren, qua hoogte vergelijkbaar met een flatgebouw van 5 verdiepingen, worden de gasbuizen in de cavernes gebracht. “Deze ‘rig’ is volstrekt uniek in de wereld. De toren maakt het werk voor ons beter, veiliger, duurzamer en efficiënter”, aldus projectleider Leo Gitsels van de Aardgasbuffer. “Bovendien kunnen de medewerkers de werkzaamheden in een meer beschutte omgeving verrichten.”

De toren, speciaal voor het project Aardgasbuffer Zuidwending ontworpen, blijft langere tijd aanwezig, omdat er meerdere cavernes na elkaar voor gasopslag gereed moeten worden gemaakt. “Gelet op het aantal cavernes loonde het om hiervoor een speciale installatie te ontwerpen”, legt Gitsels uit. Nadat de werkzaamheden bij één van de cavernes is afgerond, wordt de toren ontmanteld en bij de volgende caverne opnieuw opgebouwd. Zo'n verplaatsing is binnen één dag uitgevoerd. De totale duur van de werkzaamheden met de toren bedraagt ongeveer een jaar

Met de ‘rig’ worden de buizen, waarmee de pekel uit de ondergrondse zoutlaag is gehaald, vervangen door buizen die geschikt zijn voor het injecteren en uitzenden van aardgas in de caverne. Deze gasbuizen moeten in lengtes van circa 10 meter aan elkaar worden gelast, tot een lengte van zo'n 1000 meter. Het totale gewicht van de buizen is ongeveer 75 ton. “Voor de apparatuur in de werktoren, ontworpen om een gewicht van maximaal 270 ton vast te kunnen houden, een ’licht klusje’!”, aldus Gitsels.

De workover rig, geplaatst door Balance Point Control uit Emmen, heeft de volgende voordelen:

  1. de gesloten opbouw creëert ideale omstandigheden voor de lassers;
  2. verbetering van het afgeleverde werk;
  3. de modulaire opbouw resulteert in zeer snelle op- en afbouw;
  4. de modules passen in standaard zeecontainers en vergen dus geen speciaal vervoer;
  5. verbeterde stabiliteit;
  6. voorzieningen voor water, electriciteit, perslucht, etc. zijn volledig geïntegreerd;
  7. volledige afscherming van bewegende delen;
  8. minimale milieubelasting.

 

De Aardgasbuffer Zuidwending is bedoeld om plotselinge piekbehoefte in de vraag naar aardgas op te vangen. Daartoe wordt aardgas tijdelijk opgeslagen in ondergrondse zoutholtes. Op deze wijze wordt de leveringszekerheid voor de Nederlandse consument versterkt.

AkzoNobel is verantwoordelijk voor uitlogen van deze zoutholtes.

BPC-workover rig op het caverne platform in Zuidwending.
BPC-workover rig op het caverne platform in Zuidwending.

Over Zuidwending V.O.F.

Zuidwending V.O.F. is een vennootschap onder firma van Gasunie Zuidwending B.V. en Nuon Zuidwending B.V. voor de constructie, het onderhoud en de technische bedrijfsvoering van de Aardgasbuffer Zuidwending.

www.agbzw.nl

Over Balance Point Control

Balance Point Control BV (BPC) is een toonaangevende leverancier van hydraulische workovers, snubbing en well control services voor de internationale olie-en gasindustrie. BPC is toegewijd om de hoogst mogelijke normen voor de gezondheid, de veiligheid en milieuprestaties te behalen. BPC voldoet aan alle toepasselijke wet-en regelgeving op de gebieden waarin zij actief zijn. BPC is gecertificeerd voor ISO 9000:2000 / VCA ** / en voor ISO 14000:2004

www.balance-point.nl

Voor meer informatie:

Leo Gitsels / Quirijn Hoelen, Zuidwending V.O.F, 050 - 521 3247
Mark Platje, BPC, 0591 - 667 687

Meer nieuws