Veel belangstelling voor bewonersmiddag Zuidwending

Geplaatst op: 24 sep 2009

Twee keer in het jaar wordt voor de "Aardgasbuffer Zuidwending" een informatiemiddag voor omwonenden georganiseerd, af en toe gecombineerd met een rondleiding over de site. Zo ook donderdag 24 september. Maar liefst 120 belangstellenden verzamelden zich aan het eind van de middag op de site. Met name de tour over het terrein in bussen werd gewaardeerd.

Na de opening door projectdirecteur Erwin Mollink lichtte Quirijn Hoelen, service & interface manager, aan de hand van een uitgebreide powerpoint presentatie de actuele stand van zaken toe. Veiligheid op en rondom de site is en blijft een belangrijk aandachtspunt, zo benadrukte hij. Verder verduidelijkte hij aan de hand van luchtfoto’s de voortgang van realisatie van de gasinstallatie en cavernes van fase 1. Het uitlogen van twee van de vier cavernes is gereed en deze worden nu geschikt gemaakt voor de eerste gasvulling, waarmee vanaf medio februari 2010 zal worden begonnen. De andere twee cavernes zullen eind december en eind januari eveneens hun eindvorm hebben bereikt, en worden dan ook omgebouwd voor de eerste gasvulling.

Hoelen blikte eveneens in de toekomst, naar fase 2. In fase 2 zullen maximaal nog zes cavernes worden gemaakt, waarvan voor de eerste caverne momenteel twee putten worden geboord. De procedures voor overige vergunningen lopen, zoals een herziening van het bestemmingsplan en de MER. Ook liet Hoelen beelden zien van de ontwerpen voor de landschappelijke inpassing. Hij sloot af met enkele wetenswaardigheden zoals de jongste (26) en de oudste (69) medewerker, en het enorme aantal fittingen, bochten & flenzen, pakweg 22 000 stuks.

Na de presentatie werden er verschillende vragen gesteld. Deze varieerden van vragen over de herkomst van het aardgas en de levensduur van de aardgasbuffer tot technische vragen over de koeling van het aardgas en injectiemogelijkheden. Na de vragen werden de bezoekers in drie bussen over het terrein gereden. In elke bus zat uiteraard een ‘gids’ (Gerard Hulsman, Henk Kolk / Leo Gitsels en wederom Quirijn Hoelen) die ter plekke een uitgebreide toelichting kon geven op de gasinstallatie, de boorlocatie en de workover rig. Vooral de omvang van de totale site wekte verbazing.

Het was een geslaagde middag die verliep in een open en gemoedelijke sfeer. De presentatie staat kunt u hier vinden.

Erwin Mollink heet iedereen van harte welkom
Erwin Mollink heet iedereen van harte welkom
  In drie bussen kregen de bewoners een rondleiding over de site
In drie bussen kregen de bewoners een rondleiding over de site
Na afloop kon er onder het genot van een drankje en een hapje nog wat worden nagesproken
Na afloop kon er onder het genot van een drankje en een hapje nog wat worden nagesproken
Meer nieuws