Zesde compressor bij Gasunie Zuidwending geïnstalleerd!

Geplaatst op: 19 sep 2012

Eerder deze maand heeft het project voor de uitbreiding van Gasunie Zuidwending een mooie mijlpaal bereikt: de nieuwe, zesde compressor is donderdag 6 september 2012 door een enorme kraan van Wagenborg het nieuwe compressorgebouw ingetakeld. Geen kleine klus: het dak moest ook nog eerst verwijderd worden. Met de terugplaatsing van het dak is het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt, een moment dat traditioneel in de bouw altijd gevierd wordt. Het projectteam heeft hier met een heerlijk visje bij stil kunnen staan.

Uitbreiding en koppeling

De zesde compressor is onderdeel van de uitbreiding van Gasunie Zuidwending, waarvoor ook een vijfde caverne in de zoutlaag 1 km onder de grond wordt uitgeloogd. Daarnaast moet een nog ingewikkelder klus geklaard worden: de ondergrondse gasopslag was oorspronkelijk bedoeld voor twee bedrijven, Gasunie en Nuon, en bij het ontwerp van de installatie is rekening gehouden met twee verschillende eigenaren. Twee van de vier bestaande cavernes zouden door Nuon geëxploiteerd worden, en twee door Gasunie. Maar omdat alle vier cavernes en de vijf bijbehorende compressoren die in bedrijf zijn, door Gasunie Zuidwending worden geëxploiteerd, is het efficiënter voor het onderhoud om alle onderdelen als één installatie te kunnen beheren. 'Daarvoor zijn ingewikkelde aanpassingen noodzakelijk', aldus projectleider Herwig van Geenhoven. 'We zullen de komende maanden de twee bestaande “installaties” aan elkaar koppelen'.

Flexibiliteit

Eind 2013 zullen de nieuwe caverne, de zesde compressor en de integratie van de aparte “installaties” van Gasunie Zuidwending gereed zijn. Deze uitbreiding van de gasopslag wordt gemaakt om te voldoen aan de contractuele afspraken met de klanten. Gasunie Zuidwending biedt haar klanten de flexibiliteit om - binnen een dag - gas heel snel op te slaan en het heel snel weer het net in te pompen. Deze flexibiliteit biedt hen de mogelijkheid om hun eigen energieportfolio’s in balans te houden, iets dat met het groeiende aanbod van fluctuerende zon- en windenergie van steeds groter belang is.

Meer nieuws