Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, december 2015

Geplaatst op: 28 dec 2015

Om onze bedrijfshulpverleners getraind te houden, oefenen we regelmatig. Op 19 november jl. hebben wij een onaangekondigde oefening gehouden samen met de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en explosievenverkenners van de politie.

Wel of niet doorgaan?

De oefening werd in het geheim zorgvuldig voorbereid door een klein team van Gasunie, de EOD en de politie. Het scenario bestond uit een bomaanslag op de locatie. Een paar dagen voor de oefening zich zou afspelen, vonden de vreselijke aanslagen in Parijs plaats. We hebben overwogen om de oefening af te blazen. Uiteindelijk hebben we besloten dat we de oefening juist nu door moesten laten gaan.

Scenario: bomaanslag

Tijdens de koffiepauze klonk een enorme dreun die ook in de omgeving van de aardgasbuffer goed hoorbaar was. Op de parkeerplaats buiten het hek van de installatie had de EOD op gecontroleerde wijze een explosie laten plaatsvinden. In het scenario ging er een bom af bij de locatie. De hulpverlening door de bedrijfshulpverleners van de aardgasbuffer kwam direct op gang. Buiten het hek lagen twee slachtoffers die onmiddellijke verzorging nodig hadden.

Dreigement

Even later kwam er een telefoontje binnen bij Gasunie. Hierin werd melding gedaan van de aanwezigheid van nog eens twee bommen op het terrein van de installatie. Er werd gedreigd dat deze explosieven om 17:00 uur af zouden gaan.

 

Het explosief voor de knal.

Verzorging van een 'slachtoffer'.

 

Leerdoelen

De explosievenverkenners van de politie zijn samen met onze bedrijfshulpverleners op zoek gegaan naar de explosieven. Rond 13:00 uur is omwille van de tijd het sein ‘einde oefening’ gegeven. De bommen waren op dat moment niet gevonden maar de gestelde leerdoelen waren wel gehaald. Leerdoelen waren onder andere de communicatie tussen de partijen, de complexiteit van het zoeken naar explosieven op onze installatie, het uitvragen van het telefoongesprek en toepassen van EHBO-vaardigheden. Na afloop is de oefening geëvalueerd met alle betrokkenen. Het was een zeer leerzame oefening voor alle partijen.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws