Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, februari 2015

Geplaatst op: 04 mrt 2015

Inmiddels ben ik al twee jaar installatiemanager van Aardgasbuffer Zuidwending en nog iedere dag verschijnt er een glimlach op mijn gezicht wanneer ik de installatie nader. Wij zijn enorm trots op onze  gasopslag, de gehanteerde technieken en wijze waarop we de aardgasbuffer opereren. In Nederland zijn we de enige opslag van aardgas in ondergrondse zoutkoepels. We krijgen daarom ook geregeld verzoeken voor rondleidingen van diverse groepen.

Vijftig rondleidingen in een jaar

Een snelle blik in mijn agenda van 2014 vertelt me dat wij het afgelopen jaar meer dan 50 rondleidingen gegeven hebben. Gemiddeld is er dus één rondleiding per week en er waren weken bij dat wij drie groepen op bezoek hadden.

De groepen komen van over de hele wereld, zo zijn er het afgelopen jaar groepen geweest uit Zuid-Afrika, India en Rusland. Daarnaast was Gasunie in 2014 gastheer op het congres van het internationale Solution Mining Research Institute (SMRI), de wereldwijde koepel voor bedrijven op het gebied van mijnbouw. Ruim 200 specialisten van over de hele wereld kwamen in Groningen samen en brachten uiteraard ook een bezoek aan de installatie van EnergyStock. Maar de groepen kwamen ook vanuit de directe omgeving. Scholen, bedrijven, clubs, verenigingen, lokale politici en medewerkers van de hulpdiensten, zoals de politie en de ambulancezorg,  bezochten onze locatie in 2014.

Het verloop van een rondleiding

Voor bezoekers nemen we  de tijd, een rondleiding duurt gemiddeld drie uren. Een bezoek begint met een veiligheidsinstructie. Vervolgens vertellen wij over de techniek, over de rol van de installatie in de dagelijkse energievoorziening en welke rol de opslag speelt bij de handel in gas. Daarna verstrekken we de bezoekers persoonlijke beschermingsmiddelen waarmee ze over het terrein mogen wandelen: een anti-statische vlamvertragende overall, een helm, een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en persoonlijke gasdetectie. Vervolgens kan de groep onder begeleiding een ronde maken over de installatie en krijgt men verdere uitleg over de techniek.

Video

Natuurlijk moeten we ook wel eens nee verkopen. Er is zoveel vraag naar rondleidingen dat het soms gewoon niet in de agenda past. Ook kan het zijn dat de groepen die een rondleiding aanvragen te groot zijn. Wij kunnen groepen tot ongeveer 25 personen ontvangen in onze vergaderzaal op de installatie.

Sinds een paar weken is een video over de cavernes en installatie gereed. Deze zullen we vanaf nu vertonen aan de groepen die rondgeleid worden. De video geeft een goede indruk van de werking van Aardgasbuffer Zuidwending. Op YouTube kunt u de video bekijken. Ga lekker zitten voor een privérondleiding vanuit uw luie stoel.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws