Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, januari 2015

Geplaatst op: 02 feb 2015

Allereerst wil ik van deze mogelijkheid gebruik maken om u alsnog een voorspoedig en vooral gezond 2015 toe te wensen. Een van de trouwe lezers en tevens redacteur van het Tonckeltje heeft mij gevraagd te beschrijven wat nu precies een ‘fast-cycle storage’ is.

Seizoenopslag

In Nederland bestaan al langer zogenaamde seizoensopslagen. Producenten van aardgas produceren het liefst iedere maand evenveel aardgas, dat is het meest efficiënt. De vraag naar aardgas verschilt echter nogal. In de zomer gebruiken we veel minder aardgas dan in de winter. In de zomer hebben we dus te maken met een overschot aan aardgas en in de winter met een tekort. Om dit verschil op te vangen zijn er seizoensopslagen. Deze worden in de zomer geleidelijk gevuld om in de winter te worden ingezet om tekorten aan te vullen.

Fast-cycle storage

Aardgasbuffer Zuidwending is een zogenaamde ‘fast-cycle storage’. Wij zijn uniek in Nederland en onze snelheid is uniek in de wereld. Met deze opslag doen we hetzelfde als een seizoensopslag, maar dan binnen een dag.

Ook op een dag zijn vraag een aanbod van aardgas namelijk niet altijd in balans. Op een ochtend gaat in Nederland overal de verwarming aan en gebruiken we warm water voor de douche. Dat kan een moment zijn waarop wij gas uit onze opslag uitzenden. Even later gaat iedereen aan het werk en naar school. Wij starten dan bijvoorbeeld weer met het vullen van de opslag. We kunnen binnen 15 minuten wisselen van injecteren (gas opslaan) naar uitzenden (gas produceren).

Verdienmodel

Bij een seizoensopslag verdienen de klanten van die opslag geld met het feit dat gas goedkoper is in de zomer (aanbod groter dan de vraag) en duurder is in de winter (vraag groter dan het aanbod). Dat noemen we de ‘summer/winter spread’.
Bij een ‘fast-cycle storage’ zoals de onze verdienen de klanten van die opslag geld met prijsschommelingen op de beurs waar energie wordt verhandeld (de TTF). Dat noemen we, met een moeilijk woord, ‘volatiliteit’.

Belangrijkste verschillen

Hieronder een opsomming van de beschreven verschillen.

Kenmerk

Seizoensopslag

Fast-cycle storage

Opslagvolume (grootte)

groot

klein

Injectie- en uitzendcapaciteit

klein

groot

Opslagvorm

oude gasvelden

cavernes

Snelheid omschakelen

dagen/weken

< 15 minuten

Verdienmodel klanten

Summer/winter spread

volatiliteit

 

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws