Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, juni 2014

Geplaatst op: 01 jul 2014

Bent u energiebewust? Heeft u bijvoorbeeld led-lampen thuis of misschien wel zonnepanelen? Zet u de thermostaat in de winter een graad lager? Dat kan behoorlijk schelen op uw energierekening. Net als u thuis gebruiken wij op onze locatie elektriciteit en aardgas om ons proces van energie te voorzien.

Wanneer één van onze zes compressoren bijvoorbeeld één uur op vol vermogen staat te draaien dan verbruikt deze compressor 12.000 kWh aan elektriciteit. Dat is net zoveel als vier huishoudens in één jaar gebruiken. Wanneer één van onze vijf warmwaterboilers één uur op vol vermogen staat te stoken dan verbruikt deze boiler 9.000 kWh (omgerekend ongeveer 900 m3 aardgas). Dat is net iets minder dan één huishouden in één jaar gebruikt.

Sustainable Energy Management programma
We gebruiken dus veel energie en een besparing op ons energieverbruik is erg interessant. Daarom zijn we gestart met een energiebesparingsprogramma, genaamd: Sustainable Energy Management-program (kortweg SEM).Dit is een programma dat is ontwikkeld door AkzoNobel. AkzoNobel heeft het inmiddels bij ruim 25 van hun fabrieken over de hele wereld toegepast. Het besparingspotentieel ligt gemiddeld rond de twintig procent. Wij hebben AkzoNobel bereid gevonden het programma ook bij de aardgasbuffer door te voeren.

Aan het programma neemt een mix van engineers, procestechnologen, installatietechnici, lijnmanagers en projectmanagers deel. In twee sessies van twee dagen worden energiebesparende ideeën opgedaan en verder uitgewerkt.  Bij het eerste deel, in april, hebben we middels een brainstorm ruim 75 energiebesparingsideeën gegenereerd. Tijdens de tweede sessie in juni hebben we de ideeën verder uitgewerkt, inclusief een kosten/baten analyse.

Drie pijlers
Het programma richt zich op drie pijlers:

  • Techniek: technische mogelijkheden en oplossingen voor energiebesparing.
  • Prestaties: inzichtelijk maken van het energiegebruik van de diverse onderdelen van de installatie met behulp van meters.
  • Cultuur: het werken aan de juiste mindset bij alle medewerkers.

We willen ervoor zorgen dat de medewerkers van aardgasbuffer Zuidwending gemotiveerd zijn om in hun dagelijkse werk  aan duurzaamheid te werken. Dat doen we door ervoor te zorgen dat we een duidelijk doel voor ogen hebben en dat we de besparingen inzichtelijk maken zodat ook terugkoppeling mogelijk is.

Hoe nu verder?
Alle deelnemers hebben een hoop energie en inspiratie gekregen van de sessies. We hebben een lading goede ideeën. We hebben ons voorgenomen om vanaf 2015 jaarlijks budget op te voeren om de meest veelbelovende ideeën uit te voeren.

Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

 

Meer nieuws