Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, mei 2015

Geplaatst op: 05 jun 2015

Aardgas is aardgas? Of toch niet? In Nederland kennen we grofweg twee kwaliteiten aardgas, te weten hoogcalorisch gas en laagcalorisch gas. Dat laatste gas noemen we ook wel Groningengas. Alleen dit laagcalorische, of Groningengas, slaan we op in de aardgasbuffer.

Waarom twee verschillende kwaliteiten?

In 1959 is het gasveld onder Groningen ontdekt. Het gas in dit gasveld heeft een kwaliteit die afwijkt van gas uit de meeste andere gasvelden en bevat 14% stikstof. Stikstof bevat geen energie; als bestanddeel van aardgas heb je er dus niks aan. Omdat dit Groningengas minder energie bevat, noemen we het laagcalorisch. Ter vergelijking: de hoeveelheid energie in een kuub gas (de zogenoemde Wobbe-index) bedraagt  bij:

  • Hoogcalorisch gas: 48 – 56 MegaJoule/m3

  • Groningengas: 43,5 – 44,4 MegaJoule/m3

Aardgas uit de kleinere Nederlandse gasvelden en geïmporteerde gas, is hoogcalorisch en bevat minder stikstof.

Twee netwerken

Na de vondst van het Groningenveld, bijna 3.000 miljard kubieke meter groot, is Nederland in hoog tempo aangesloten op dit type gas. We verbranden thuis allemaal deze Groningenkwaliteit aardgas op zeer efficiënte wijze. Onze cv-ketels en kookplaten zijn ingeregeld op deze gaskwaliteit.

In Nederland verzorgt Gasunie het transport van aardgas in een netwerk van ruim 12.000 kilometer. De twee gaskwaliteiten houdt Gasunie van elkaar gescheiden in twee separate netwerken.

Het hoogcalorische gas vindt zijn weg door dit netwerk naar bijvoorbeeld industrieën en omringende landen. Het Groningengas levert Gasunie onder andere aan de regionale netbeheerders die het gas uiteindelijk bij u thuis brengen. In het noorden is die regionale netbeheerder Enexis.

Kwaliteitsconversie

Gasunie heeft in haar netwerk zogenoemde mengstations. Deze stations maken het mogelijk om verschillende gasstromen met elkaar te mengen om zodoende de door de afnemer gewenste kwaliteit te kunnen leveren.
Gasunie produceert stikstof uit de buitenlucht om dit vervolgens te mengen met hoogcalorisch gas. Zo kan Gasunie gas van Groningenkwaliteit maken, pseudo-Groningengas genaamd. Op deze manier vangt Gasunie de teruglopende productie van het Groningenveld op en zorgt ze dat alle huishoudens in Nederland gas van de juiste kwaliteit blijven ontvangen.

Opslag

In Aardgasbuffer Zuidwending slaan we momenteel uitsluitend aardgas van Groningenkwaliteit op. Dat betekent dat een deel van het gas dat u thuis gebruikt zeer waarschijnlijk opgeslagen is geweest in onze aardgasbuffer.

Onze klanten kiezen niet speciaal voor het opslaan van hoog- of laagcalorisch gas. Zij slaan dus niet een kuub gas op van een bepaalde kwaliteit, maar een hoeveelheid energie, uitgedrukt in calorieën. Daarom analyseren we van al het gas dat binnenkomt de exacte samenstelling zodat het juiste aantal  calorieën ook weer aan de klant worden uitgeleverd.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws