Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, november 2014

Geplaatst op: 01 dec 2014

In september schreef ik over de werkzaamheden aan onze caverne A7. Ik schreef dat we het opslagvolume van de caverne wilden vergroten. Dat hebben we in de afgelopen periode gedaan. Op het moment van schrijven – medio november - zijn wij de caverne aan het ombouwen zodat deze weer gebruikt kan worden voor normale operatie, namelijk gasopslag. In de afgelopen periode hebben wij 255.300 m3 pekel geproduceerd. In het vrijgekomen volume kunnen we straks ongeveer 26 miljoen m3 gas opslaan. Dat is genoeg voor het jaarlijkse verbruik van ruim 17.000 huishoudens. Graag blik ik terug op de afgelopen periode.

Voorbereiding

Op 1 september zijn we gestart met het ombouwen van de caverne waardoor het mogelijk werd gas te injecteren via één boorgat en pekel te produceren via het andere boorgat. Op 26 september was deze ombouw gereed. De ondergrondse werkzaamheden worden uitgevoerd met een staaldraad waarmee we gereedschappen of meetinstrumenten af laten dalen, een zogenoemde wireline (zie foto).

Na het weekend, op 29 en 30 september werden  alle operators van AkzoNobel, Gasunie en de door ons ingehuurde derde partij, DEEP opgeleid voor de vervolgoperatie. De mensen van de Duitse firma DEEP werden ingezet om 24/7 de pekelproductie uit de caverne te monitoren en ons te ondersteunen met hun expertise. In Duitsland heeft men veel meer ervaring met opslag in cavernes. Er zijn meer dan honderd cavernes in gebruik.

Botox

De pekel in de caverne was oud en daarom heel erg verzadigd. De kans was vrij groot dat de buizen waardoor wij de pekel naar boven wilden halen dicht zouden gaan zitten omdat zich zoutkristallen in de buis zouden gaan vormen. Normaliter verdunden wij oude pekel continu met water. Dat water zouden we met vrachtwagens aan moeten voeren, gedurende zes weken, dag en nacht. Dat geeft natuurlijk overlast. Daarom hebben wij een zogenaamde botox-strategie ontwikkeld. Op 2 en 3 oktober hebben we bijna 5.000 m3 vers water toegevoegd aan de pekel om deze te verjongen (botoxkuur). Deze strategie werkte waardoor we geen vrachtwagens met water nodig hebben gehad.

Debrining

Op 6 oktober zijn we daadwerkelijk gestart met de productie van de resterende pekel uit de caverne. Met een debiet van ruim 325 m3/uur drukten we de pekel uit de caverne. Deze ging via ondergrondse leidingen naar de zoutfabriek van AkzoNobel in Delfzijl.  Hoe we dat deden? Vergelijk onze caverne met een vol flesje drinken met een rietje erin. Wanneer je lucht (gas) in het rietje blaast, dan komt het drinken (pekel) er via de hals uit. In de nacht van 8 november eindigde deze fase. Dat uitte zich doordat we geen pekel meer uit de caverne drukten, maar gas. Vergelijk dit weer met het flesje drinken. Wanneer het flesje leeg is en je er via het rietje lucht (gas) inblaast, komt er via de hals ook weer lucht (gas) uit.

Ombouwen

Nu deze zogenoemde debrining-operatie is afgerond, bouwen we in circa twee weken het boorgat dat gebruikt is voor de pekelproductie om zodat deze weer kan worden gebruikt voor het innemen of het uitzenden van gas. Daar zijn we op het moment van schrijven mee bezig. De caverne is tijdig gereed om in te zette in de koude winterperiode.

Uniek

Wanneer je weet dat er begin augustus nog geen concreet plan was voor dit project, denk ik dat het een unieke prestatie is geweest die alle betrokkenen hier hebben neergezet. Wat ook uniek is, is dat caverne A7 van Aardgasbuffer Zuidwending de enige caverne ter wereld is met een flexibel opslagvolume waarbij de hoeveelheid pekel in de caverne veranderd kan worden door er pekel uit te halen of er juist in te stoppen.

Wij hopen dat de overlast voor u als omwonenden minimaal en acceptabel is geweest.

Toekomstige projecten

Voorlopig verwachten wij geen grote projecten aan onze cavernes. Op de installatie daarentegen zullen wij binnenkort starten met de voorbereidingen voor de verbouwing van ons hoofdgebouw. Ook denken we na over de bouw van een permanent magazijn dat het tijdelijke magazijn, de groene loods nabij de kruising van de Zoutweg en het Zoutmanslaantje, kan vervangen.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws