Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, november 2015

Geplaatst op: 04 dec 2015

In juni 2014 heb ik iets geschreven over het Sustainable Energy Management Programma, kortweg een energiebesparingsprogramma, van de aardgasbuffer. We hebben een mooie stap gemaakt op het gebied van energiebesparing en daar wil ik graag wat meer over vertellen.

Elektrisch aangedreven compressoren

Een groot deel van ons energieverbruik gaat naar onze elektrisch aangedreven compressoren. We hebben zes compressoren met elk een vermogen van 12 MW (megawatt). Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3,5 MW per jaar. Wanneer een compressor een uurtje zijn maximale vermogen gebruikt, dan is dat dus evenveel als het verbruik van ongeveer vier huishoudens in een jaar.

Net als een auto verbruikt een compressor niet bij ieder toerental evenveel energie. Er is echter een gebied waarin de compressor optimaal presteert. De efficiency van een compressor ligt ergens tussen de 20% en de 70%. Onze compressoren presteren beter naarmate de hoeveelheid gas die ze moeten samenpersen hoger is. Het is dus zaak de compressor altijd zoveel mogelijk gas te laten samenpersen om ze zo efficiënt mogelijk te laten draaien.

Klant bepaalt

De uitdaging voor het efficiënt laten draaien van onze compressoren zit hem in het feit dat de klanten bepalen hoeveel gas we moeten injecteren of uitzenden.

Alle klanten laten voor ieder uur van de dag weten wat zij willen doen. Sommige klanten willen bijvoorbeeld morgen tussen tien uur en elf uur gas injecteren en sommige klanten willen juist gas uitzenden. We tellen de wensen van de klanten bij elkaar op. De uitkomst bepaalt wat we de volgende dag tussen tien uur en elf uur moeten doen. Op deze manier kan het dus gebeuren dat een compressor heel inefficiënt moet draaien.

Oplossing

We hebben een algoritme bedacht waarmee we de compressoren bijna altijd efficiënt kunnen laten draaien. Het principe is eigenlijk relatief eenvoudig.

In de oude situatie moet een compressor bijvoorbeeld een uur lang 50.000 m3 gas per uur injecteren in de caverne. De efficiëntie is dan ongeveer 20%. Je kunt er ook voor kiezen om de compressor in dat uur maar 15 minuten te laten injecteren maar dan met een hoeveelheid van 200.000 m3 per uur. De efficiëntie van de compressor is dan ongeveer 70%. Zo doe je toch wat de klant vraagt, maar op een veel efficiëntere wijze.

Het algoritme is in de praktijk iets complexer, maar het voorbeeld schetst het principe dat we hebben toegepast. We besparen hiermee grote hoeveelheden energie. Dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws