Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, oktober 2015

Geplaatst op: 03 nov 2015

Wat is de economische impact van Aardgasbuffer Zuidwending op de regio? Dat was een vraag die mij tijdens de buurtbarbecue gesteld werd. Graag wil ik ingaan op de directe en indirecte werkgelegenheid die wij in de regio creëren.

Team op locatie

Het team op de locatie is verantwoordelijk voor de operatie, het onderhoud en de projecten van Aardgasbuffer Zuidwending, maar ook van de Stikstofbuffer Zuidbroek/Heiligerlee.

Dat lokale team zorgt voor een werkgelegenheid van ongeveer 26 medewerkers die allen in de regio wonen. Zo moeten onze technici zelfs binnen 30 minuten reisafstand van Aardgasbuffer Zuidwending wonen.

Dienstverlening vanaf het hoofdkantoor

Naast het lokale team zit er op het hoofdkantoor een commercieel team dat de diensten van Aardgasbuffer Zuidwending verkoopt. Ook zijn er op het hoofdkantoor vele ondersteunende afdelingen die diensten verrichten voor de aardgasbuffer. Dit zijn bijvoorbeeld bewaking en bediening buiten kantooruren, technisch specialistische ondersteuning en inkoop. Naar schatting levert de aardgasbuffer ook daar werkgelegenheid voor 20 medewerkers.

Inkoop bij lokale bedrijven

Wij doen lang niet alles zelf. We hebben daar niet genoeg mensen voor en soms is het werk heel specialistisch. We besteden dan werk uit aan leveranciers.
Aardgasbuffer Zuidwending is onderdeel van Gasunie, een staatsdeelneming. Wij moeten onze leveranciers vaak door middel van Europese aanbestedingen selecteren. Gelukkig hebben veel leveranciers die voor Gasunie werken vestigingen in de buurt van de aardgasbuffer. Daarnaast proberen we voor klussen die niet ‘aanbestedingsplichtig’ zijn een beroep te doen op lokale ondernemers.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws