Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, september 2014

Geplaatst op: 29 sep 2014

Begin september heeft iedereen binnen een straal van 1500 meter van de locatie een brief ontvangen met een aankondiging van werkzaamheden op de aardgasbuffer. Ook de lokale media hebben het bericht opgepikt. Hieronder vindt u iets meer achtergrondinformatie.

Bijzondere caverne
In oktober 2013 hebben wij onze vijfde caverne opgeleverd. Deze vijfde caverne is de grootste van de vijf cavernes en heeft een inhoud van één miljoen kuub. Deze caverne is een bijzondere caverne omdat de ruimte voor gasopslag in deze caverne variabel is.

De caverne bevat op dit moment 300.000 m3 pekel, de overige 700.000 m3 is in gebruik voor gasopslag. EnergyStock zag in de afgelopen maanden een mogelijkheid om extra opslagvolume te verkopen. In zeer korte tijd is een project opgestart om het opslagvolume van deze caverne groter te maken. Dat doen we door de resterende pekel ook uit de caverne te verwijderen zodat ook deze ruimte gebruikt kan worden voor gasopslag.

Werkzaamheden
In september zullen we de caverne ombouwen om ervoor te zorgen dat we de pekel kunnen verwijderen. Deze ombouw bestaat uit een aantal bovengrondse- en ondergrondse aanpassingen. De ondergrondse aanpassingen worden uitgevoerd middels zogenaamde ‘wireline’ operaties. Met een grote kraan laten we via het boorgat aan een kabel meetinstrumenten, gereedschappen of onderdelen afdalen. Er zijn bij degelijke operaties uitsluitend verticale bewegingen mogelijk.

Debrining
De caverne heeft twee boringen. Na de ombouw is het mogelijk om via de ene boring gas te injecteren en via de andere boring de pekel omhoog te laten stromen. Dit proces noemen we debrinen. Dit proces is te vergelijken met een flesje frisdrank met een rietje, blaas je door het rietje dan komt het drinken omhoog.

De pekel die we uit de caverne drukken leveren we aan AkzoNobel. Via ondergrondse leidingen gaat dit naar de zoutfabrieken in Delfzijl. In totaal zullen we ongeveer 40 dagen bezig zijn met het leegdrukken van de caverne.

Terug naar normale operatie
Wanneer alle pekel uit de caverne is gedrukt zullen we de caverne weer ombouwen zodat beide boringen weer voor gasopslag kunnen worden gebruikt. Dit zal opnieuw een paar weken in beslag nemen.

Gedurende de periode tot en met november zullen er dus meer activiteiten waar te nemen zijn op het terrein van de aardgasbuffer. Wij doen er alles aan om overlast voor de omgeving te voorkomen. De meeste activiteiten zullen plaatsvinden tijdens de ombouwperiodes in september en november.
 

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws