Zicht op AGBZW: calamiteitenoefening

Geplaatst op: 25 okt 2017

Op de avond van 27 september jl. heeft er een grootschalige calamiteitenoefening plaatsgevonden bij Aardgasbuffer Zuidwending. Wellicht heeft u er iets van meegekregen.

Scenario

De oefening draaide om een scenario waarbij in een besloten ruimte tijdens werkzaamheden brand was ontstaan. Deze besloten ruimte was in dit geval een soort van kelder met daarin een grote tank met aardgascondensaat (vloeistof waarin hogere koolwaterstoffen zijn opgelost). De installatie waar men aan werkte was ons centrale ‘vent- en drainsysteem’ dat we gebruiken voor onze vloeibare- en gasvormige afvalstromen. Dit systeem loopt over de gehele installatie. Daardoor was het mogelijk dat er tevens brand ontstond op een tweede plaats aan de andere zijde van de locatie. Voor de mensen van de installatie en de hulpdiensten een grote uitdaging doordat het systeem door de hele locatie ligt en doordat er twee plaatsen waren waar inzet nodig was.

Rolverdeling

Bij deze grote oefening waren de brandweerkorpsen van Veendam en Pekela betrokken. Daarnaast waren de medewerkers van de Aardgasbuffer aanwezig. Het team van de Aardgasbuffer zorgt ervoor dat de installatiedelen zodanig worden veiliggesteld dat verdere escalatie voorkomen wordt en dat de hulpdiensten kunnen blussen en eventuele slachtoffers kunnen redden. Daarnaast staan wij de hulpdiensten met raad terzijde omdat wij de specifieke risico’s op de installatie het beste kennen.

Waarom oefenen?

Net als bij het beoefenen van sport moet je frequent trainen om je vaardigheden op peil te houden en/of verder te verbeteren. Zo werkt dat ook voor ons. Omdat we op de Aardgasbuffer slechts éénmaal met een kleine brand te maken hebben gehad is het voor ons gelukkig geen dagelijks werk. Om ons toch voor te bereiden op een calamiteit is oefenen de enige manier.

BHV-ers van de Aardgasbuffer op eerste verkenning voordat hulpdiensten ter plaatse zijn.
BHV-ers van de Aardgasbuffer op eerste verkenning voordat hulpdiensten ter plaatse zijn.
Hoogwerker van Veendam gebruikt voor het redden van een slachtoffer.
Hoogwerker van Veendam gebruikt voor het redden van een slachtoffer.

Evalueren

Na afloop is met alle betrokken kort geëvalueerd. We kunnen concluderen dat we goed voorbereid zijn op dergelijke calamiteiten. In de komende periode zullen de evaluaties verder worden uitgewerkt en met elkaar gedeeld. De eventuele acties die hieruit naar voren komen zullen worden opgepakt om een volgende keer nog beter voorbereid te zijn. Wij kijken terug op een geslaagde oefening en blijven ons vooral dagelijks inspannen om ervoor te zorgen dat we dergelijke calamiteiten voorkomen.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws