Zicht op AGBZW oktober 2016: ISO 50001 certificaat

Geplaatst op: 07 nov 2016

Een  jaar terug schreef ik iets over ons energiebesparingsprogramma. Tijd voor een leuk nieuwtje hierover: op 30 augustus hebben wij voor dit programma het ISO 50001-certificaat ontvangen. Extra bijzonder is dat wij het eerste energiebedrijf zijn in Nederland dat dit certificaat heeft gekregen. ISO 50001 is een standaard in energiemanagement die erop gericht is om energie efficiënt te integreren in bestaande industriële verbeteringen om zodoende continu verbetering te bewerkstelligen.

Zichtbaarheid vergroten

In de eerdere berichten ging ik vooral in op de besparingen die we voor ogen hebben en wat voor ideeën er zoal worden geïmplementeerd. Dit is voor onszelf erg zichtbaar, maar voor de buitenwereld is dit niet het geval. Want hoe weten onze klanten en buren hoe wij zo duurzaam mogelijk omgaan met onze installatie? Mede om die reden zijn we een certificeringsproces gestart. Gedurende dat proces moesten we - tijdens een aantal inspecties (audits) - aantonen dat we aan alle gestelde eisen voldoen die horen bij het ISO 50001-certificaat. Een belangrijke eis is dat er een continu verbeterproces aanwezig is om zo goed en efficiënt mogelijk om te gaan met de installatie.

De eerste in Nederland

Nu zijn er natuurlijk veel verschillende ISO certificaten in Nederland. Bekende certificaten als de ISO 9001 (kwaliteit) en de ISO 14001 (milieu) hangen bij veel bedrijven in de gang. Wat de ISO 50001 zo bijzonder maakt, is dat er nog maar een handvol bedrijven is in Nederland met dit certificaat. Aardgasbuffer Zuidwending is zelfs het allereerste bedrijf in de energiebranche dat dit stempel mag dragen en daar zijn we erg trots op. Het laat zien dat we als pionier in onze industrie zoeken naar het optimum van duurzaam en energie-efficiënt werken.

Ons gloednieuwe certificaat.
Ons gloednieuwe certificaat.

Kroon op ons werk

Het certificaat is natuurlijk geen doel op zich, maar het helpt ons wel om ons te profileren als een groen bedrijf. We zien dit certificaat dan ook als een kroon op ons werk.

Zonnepanelen

De resultaten van ons programma zullen niet alleen via dit certificaat zichtbaar worden voor de directe omgeving. Aardgasbuffer Zuidwending is van plan om komend jaar een groot aantal zonnepanelen te plaatsen op het terrein van de installatie. Met de energie die opgewekt wordt hopen we in het basisverbruik van de aardgasbuffer te kunnen voorzien. Als het certificaat de kroon op ons werk is, wordt dit zeker de bijbehorende diamanten halsketting. Een hele mooie uitdaging waar we vast en zeker nog over uitweiden in een volgende editie.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws