Zicht op AGBZW: rol voor de huishoudelijke markt

Geplaatst op: 31 mei 2017

Toen u vanmorgen opstond en een lekkere warme douche nam, heeft u vast niet gedacht “Hé waarom is het water niet koud?”. Het comfort waaraan wij gewend zijn, is zo vanzelfsprekend dat we er eigenlijk niet bij stil staan. EnergyStock speelt hierin met Aardgasbuffer Zuidwending een belangrijke sleutelrol. Dat melden we wel vaker in het Tonckeltje; graag vertel ik u deze keer iets over de huishoudelijke markt in Nederland, over het grote aanbod energieleveranciers, de afname van de productie uit Groningen én uiteraard de rol van de aardgasbuffer.

EnergyStock balanceert vraag en aanbod

We gebruiken in onze Nederlandse huishoudens wisselende hoeveelheden gas gedurende de dag. Wanneer wij 's ochtends de verwarming aanzetten en onder de douche stappen, is er een grote vraag naar gas. Vervolgens neemt de vraag af wanneer we naar het werk gaan of naar school. Aan het einde van de dag neemt de vraag weer toe wanneer de CV alvast weer aanslaat vlak voordat we thuis komen, wanneer we koken en bijv. de kinderen in bad doen. Dit typische vraagpatroon wordt vaak aangeduid als de 'kamelenbult'.

Schommelingen in de gasproductie zijn lastig en niet efficiënt. Groothandelaren van gas, zoals bijvoorbeeld GasTerra en Statoil, leveren het gas zoveel mogelijk gelijkmatig over de dag aan energieleveranciers die zorgen dat het gas bij u thuis komt. De verschillen tussen het constante aanbod van gas en de wisselende vraag ernaar, wordt opgevangen door o.a. de aardgasbuffer. Energieleveranciers zijn daarom een belangrijke klantengroep van EnergyStock.

EnergyStock bindt steeds meer energieleveranciers

De concurrentie op de energiemarkt is de afgelopen jaren flink toegenomen. Er komen veel nieuwe partijen bij die u graag als klant willen hebben. De leveranciers willen zo scherp mogelijk inkopen om hun klanten een zo laag mogelijke prijs te kunnen bieden. Ze willen niet vastzitten aan één groothandelaar, maar zelf bepalen waar en wanneer ze hun gas inkopen. EnergyStock helpt hen door flexibele opslagmogelijkheden te bieden. Steeds meer energieleveranciers, zoals Essent, Nuon, Greenchoice etc., kopen hun gas zo in dat het gelijkmatig aan hen wordt geleverd, terwijl zij het bij hun klanten moeten afleveren volgens een vraagpatroon dat lijkt op een kamelenbult. Vroeger zorgde het Groningenveld voor flexibiliteit doordat het gas leverde volgens het ‘kamelenbultpatroon’. Gas uit het Groningenveld wordt tegenwoordig echter steeds gelijkmatiger gewonnen en ook wordt er minder geproduceerd. Hierdoor ziet EnergyStock bij energieleveranciers een toenemende behoefte voor onze flexibele opslagdiensten en vangen wij de rol van de kamelenbult steeds meer op. De kans is steeds groter dat uw energieleverancier gebruik maakt van onze diensten en dat het aardgas dat u dagelijks geleverd krijgt tijdelijk bij ons is opgeslagen.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws