Zicht op AGBZW: terugblik op 2016

Geplaatst op: 27 jan 2017

Ook al ligt op het moment van publiceren de periode van nieuwjaarswensen reeds achter ons, ik wil u toch graag een veilig, gezond en succesvol jaar toewensen. Voor de mensen met goede voornemens hoop ik dat u inmiddels al goed op weg bent.

Aan het begin van een nieuw jaar is het ook goed om even stil te staan bij het voorgaande jaar dat voor ons weer voorbij gevlogen is.

2016 in cijfers

We hebben afgelopen jaar onze klanten wederom altijd kunnen bedienen! We hebben dus geen storing gehad waar onze klanten hinder van hebben ondervonden. En dat is best iets om trots op te zijn.

Afgelopen jaar is er in totaal bijna 1.800 miljoen m3 gas tijdelijk opgeslagen in de aardgasbuffer en is er ook ruim 1.900 miljoen m3 uitgezonden. Dat is genoeg gas om ongeveer 1,25 miljoen huishoudens een jaar lang van gas te voorzien.

Over het hele jaar gerekend, is de installatie 96% van de tijd gebruikt door onze klanten. Er is dus bijna geen moment in het jaar dat we stilstaan, buiten onze geplande onderhoudsstops van in totaal maximaal 10 dagen. Kortom: we draaien altijd.

We hebben de maximale capaciteit van de installatie niet gebruikt in 2016. Dat komt doordat we vele klanten hebben die niet altijd allemaal tegelijk iets willen opslaan of uitzenden. De som van wat de klanten in een uur willen, dus opslaan of uitzenden, resulteert in een daadwerkelijke gasstroom.

We hebben maximaal 880.000 m3 gas per uur geïnjecteerd terwijl we uiterlijk 1.100.000 m3 gas per uur aankunnen. We hebben maximaal 1.100.000 m3 gas per uur uitgezonden terwijl onze uitzendcapaciteit is maximaal 1.840.000 m3 gas per uur is.

In onderstaande grafiek wordt het hele jaar weergegeven.

De pieken en dalen van de groene lijn laten zien dat we continu wisselen tussen opslaan van gas en het uitzenden ervan. Het blauwe vlak erachter laat zien we begin 2016 voor ongeveer 2/3e gevuld waren, vervolgens een periode voor gemiddeld 1/3e en na de zomer flink vol zaten. In november en december zien we de voorraad alweer slinken vanwege een toename in gasgebruik vanaf het najaar. En toen moest de winter nog beginnen. Aan deze grafiek is goed te zien dat Aardgasbuffer Zuidwending geen gewone opslag is. Het is een zogenaamde ‘fast cycle storage’ waarmee klanten op ieder gewenst moment kunnen inspelen op veranderingen in de energievoorziening.

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws