Zicht op AGBZW: Voorstellen Bert Stouwie

Geplaatst op: 28 jun 2018

In het vorige nummer van het Tonckeltje hebben we Rindert Meerstra voorgesteld. Rindert is projectleider voor de uitbreiding van de gasopslag. In deze uitgave stellen we Bert Stouwie voor. Bert leidt het waterstofproject dat we op dit moment uitvoeren.

Waterstofproject

Even terughalen: wat is het waterstofproject? Bert vertelt: “We willen groene elektriciteit gaan omzetten in waterstof. Waterstof is een gas dat je kunt maken door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Waterstof heeft  een voordeel dat elektriciteit niet heeft. Het is gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden op te slaan. Ook kun je waterstof gebruiken om auto’s op te laten rijden. Fabrieken kunnen het gebruiken als brandstof of grondstof. Daarbij is waterstof schoon: er komt geen CO2 vrij bij het maken ervan. Dus het is goed voor het milieu.”

Projectmanager

Bert is projectmanager voor het waterstofproject. “Wat begon als een project erbij,  legt nu het meest beslag op mijn tijd. Maar het is  fantastisch om te doen. Ik ben al sinds 2014 projectmanager binnen Gasunie en werk voor verschillende compressorstations. Daar wordt het gas op druk  gebracht voordat het door de pijpleidingen wordt vervoerd. Ook werk ik aan verschillende andere projecten op de locatie in Zuidwending. Bijvoorbeeld aan het verminderen van het energiegebruik van de locatie zelf. Maar dit is het meest mooie project dat ze me konden geven. Het bevat nieuwe elementen zoals zonne-energie, waterstof en het transport ervan in speciale vrachtwagens.”

Voortgang en planning

“Op dit moment worden de units gemaakt die straks de groene stroom omzetten in waterstof. Ze worden deze zomer in zeecontainers naar de locatie gebracht. In september willen we ze plaatsen en aansluiten. We bereiden dit werk voor vanaf juli. We moeten dan het terrein inrichten, kabels trekken, enzovoort.
Ook komt er een plek waar onze vrachtwagen waterstof kan ophalen. De waterstof wordt vervoerd in een vrachtwagen waarin meer dan honderd gasflessen aan elkaar zijn gekoppeld. Deze vullen we met waterstof. We hebben net besloten wie de vrachtwagen gaat bouwen.
Verder zijn we bezig om de leverancier voor de zonnepanelen uit te zoeken. We willen dat die vanaf het najaar de zonnepanelen plaatst op de dijken rond de installatie. Voor het gasopslagproject moeten we een leiding leggen van de opslag naar de installatie. Misschien kunnen we onze laatste zonnepanelen daarom pas na de jaarwisseling plaatsen.
Maar dat maakt niet uit. We zijn sowieso vanaf november volop in bedrijf. Als we dan geen stroom omzetten van onze eigen zonnepanelen, dan doen we dat met groene energie vanaf het elektriciteitsnet. We praten met meerdere bedrijven die ons groene stroom gaan aanleveren en ‘groene’ waterstof van ons willen afnemen.”


Door: Gerben van Dijk | Communicatieadviseur EnergyStock

Meer nieuws