Zicht op AGBZW: Voorstellen Rindert Meerstra

Geplaatst op: 25 mei 2018

Voorstellen Rindert Meerstra

In de afgelopen uitgave hebben we het vertrek van Joost Hooghiem als installatiemanager aangekondigd. Sinds 1 mei jl. bekleedt hij een nieuwe functie binnen Gasunie. De werving van zijn opvolger is nog niet afgerond zodat er nog geen nieuwe schrijver is voor deze maandelijkse rubriek. Dat geeft ons de mogelijkheid om in de komende maanden de projectleiders voor te stellen van de twee grote projecten die op en rondom de installatie plaatsvinden.

Foto: Henk Drenth
Foto: Henk Drenth

Capaciteitsuitbreiding

Rindert Meerstra leidt het project voor capaciteitsuitbreiding van de installatie. Momenteel zijn de werkzaamheden zichtbaar vanwege de boortoren die boven de nieuwe caverne staat opgesteld langs de N366. Rindert: “De boortoren staat tot juni op de locatie omdat we een tweede boorpijp aanbrengen naar caverne A1. Twee in- en uitgangen naar de gasopslag zorgen voor de grote snelheid en flexibiliteit die deze gasbuffer zo uniek maakt in de wereld. De installatie kan als enige binnen 15 minuten wisselen van het op volle snelheid uitsturen van gas, naar volledig innemen. Ook helpt die tweede boorpijp ons om het pekelwater – waarmee de caverne wordt gevormd – uit de ondergrondse holte te drukken wanneer we via de eerste boorpijp gas onder druk inbrengen. Het pekelwater wordt dan via bestaande leidingen afgevoerd naar de locatie van AkzoNobel in Delfzijl.”

Projectmanager

Rindert werkt al jaren op projecten van Gasunie, onder andere voor Aardgasbuffer Zuidwending: “Ik was al in 2007 als assistent projectmanager betrokken bij de nieuwbouw van de gasopslaginstallatie die in 2011 in gebruik is genomen. Ik werkte mee in de constructie en was als nazorgmanager betrokken bij de opleverpunten die je altijd hebt bij nieuwbouw. Ook de bouw van de vijfde caverne – die werd opgeleverd in 2013 – heb ik meegemaakt, eerst als assistent projectmanager, maar uiteindelijk heb ik het project als projectmanager mogen afronden. Nu werk ik dus aan de volgende uitbreiding: de zesde caverne en de tweede met een capaciteit van  een miljoen kubieke meter aardgas. Het leuke aan deze caverne is dat deze is voorbereid op de toekomst wanneer we over tientallen jaren geen aardgas, maar bijvoorbeeld waterstof opslaan in de gasbuffer.

Werkzaamheden

“Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het hele proces vanaf de eerste opzet tot en met het afsluiten en de nazorg. Ik bewaak de planning, financiën en vergunningen. Ik ben verantwoordelijk voor het team dat de realisatie uitvoert, voor de leveranciers, bijvoorbeeld de samenwerking met AkzoNobel, die de caverne voor ons vormgeeft. Een complexe en uitdagende baan die ik met veel plezier uitvoer.”


Door: Gerben van Dijk | Communicatieadviseur EnergyStock

Meer nieuws