Zicht op AGBZW: Voorstellen Rocco van Dijk

Geplaatst op: 26 sep 2018

In april hebben we aangekondigd dat installatiemanager Joost Hooghiem een andere functie kreeg binnen Gasunie. Medio juli is zijn opvolger, Rocco van Dijk, begonnen als manager van Aardgasbuffer Zuidwending. We stellen hem graag aan u voor.

Twintig jaar ervaring

Rocco heeft jarenlange ervaring in de olie- en gassector. Na zijn afstuderen in 1997 begon hij bij Jacobs Engineering met het ontwerpen van installaties voor onder meer olietankers en boorplatforms. Hij hield zich onder andere bezig met het ontwerpen, bouwen en testen van besturings- en veiligheidssystemen.

Betuwe - Pekela - Zuidhorn

Rocco is 45 jaar, getrouwd en - samen met zijn vrouw en drie kinderen - woonachtig in Zuidhorn. Voor zijn werk mocht hij in 2000 voor een project vier maanden naar Groningen. Hij is nooit meer weggegaan. Zuidwending is niet onbekend voor hem. Zijn vrouw komt uit Delfzijl en zijn schoonfamilie woont in Pekela. “De taal is me niet vreemd", zegt hij er zelf over. “Zelfs voor iemand die uit de Betuwe komt, valt het mee”, zegt hij op z’n Gronings.

Gasunie

In 2010 startte Rocco bij Gasunie: “Ik begon bij Gasunie als manager onderhoudsoptimalisatie en meerjarenplanning. Ook werkte ik mee aan beslissingen om delen van de leiding en de installaties te vervangen. Ik had veel te maken met de mensen ‘in het veld’. Later werd ik chef van de landelijke gastransportplanning. Dat heb ik vier jaren mogen doen. Ik weet dus heel goed hoe het gastransport in Nederland werkt en besef welke belangrijke rol de aardgasbuffer daarin speelt.”

Cluster Zuidwending

“Toch wilde ik graag weer terug naar de installaties. Toen de kans voorbij kwam om manager te worden van het cluster Zuidwending greep ik die met beide handen aan. Nu ben ik niet alleen verantwoordelijk voor de aardgasbuffer, maar ook voor de stikstoffabriek in Zuidbroek en de stikstofcaverne in Heiligerlee.
Ik ben midden juli gestart en het bevalt me uitstekend. Ik heb het team leren kennen en doe momenteel een rondje langs gemeenten, waterschappen en de toezichthouder SODM. Want hoewel ik veel ervaring heb met gastransport, weet ik nog maar weinig van mijnbouw. Ik moet dan ook nog veel cursussen doen voor deze functie: naast een cursus mijnbouw, ook cursussen EHBO en Bedrijfshulpverlening (BHV). Want iedereen op locatie is BHV’er.”

Projecten

“Ook de projecten op zowel Zuidwending als Zuidbroek maken dit een interessante uitdaging. De uitbreiding van de stikstoffabriek bij Zuidbroek en de uitbreiding van de aardgasopslag bij Zuidwending dragen bij aan het omlaag brengen van de Groningenproductie. En het waterstofproject op Zuidwending is een stap naar een duurzame energietoekomst. Ik hoop dat waterstof als energiedrager echt tot bloei gaat komen. Zuidwending heeft een ideale positie in de energietransitie. En ik mag eraan meewerken. Hoe mooi is dat?!”

Door: Gerben van Dijk | Communicatieadviseur EnergyStock

Meer nieuws