Zicht op AGBZW: waterstof

Geplaatst op: 03 apr 2018

Onlangs las ik op noordz.nl een artikel met de titel ‘De 7 hardnekkige fabels over waterstof’ waarin Professor Ad van Wijk (TU Delft) uitleg geeft over dit onderwerp. Omdat wij ook veel vragen krijgen over waterstof, leek het mij een goed idee het artikel eens kort samen te vatten en er een paar fabels uit te lichten en daarnaast nog wat aanvullende informatie over waterstof te verstrekken.

Fabel: Waterstof is explosief

Waterstof is van zichzelf niet explosief. Het is, net als aardgas, wel een brandbaar gas. Het brandt pas bij de juiste verhouding met zuurstof en daarnaast heb je nog een ontstekingsbron nodig, een vlammetje.

Fabel: Waterstofauto’s zijn rijdende bommen

Een auto met een tank vol waterstof onder hoge druk zal niet zomaar exploderen bij een aanrijding. Bij een kapotte tank stroomt het waterstof er zo hard uit dat een eventuele vlam zal worden uitgeblazen. Waterstof is daarnaast zoveel lichter dan lucht dat het direct op zal stijgen. Een auto is daarnaast zo ontworpen dat zich geen waterstof kan ophopen in de auto.

Fabel: Van waterstof worden bommen gemaakt en dus is het gevaarlijk

Bij een waterstofbom dienen twee waterstofkernen gefuseerd te worden (kernfusie). Hiervoor is de energie van een kleine atoombom nodig, welke vaak onderdeel is van een waterstofbom.

Meer Fabels over waterstof vind je op noordz.nl

Waterstof in bestaande infrastructuur

Wij zijn voornemens om in de toekomst waterstof te transporteren en op te slaan. Een veel gehoorde opmerking is dat waterstof overal doorheen gaat omdat het molecuul zeer klein is. Met wat kleine aanpassingen is bestaande infrastructuur goed te gebruiken. Daarnaast is productie, transport en opslag van waterstof niet nieuw. Het stadsgas van heel vroeger, veelal afkomstig uit kolen, bestond al voor een zeer groot deel uit waterstofgas. Momenteel wordt er ook al veel waterstof getransporteerd in Nederland (zo’n 800.000 ton per jaar).

Verschillen tussen waterstof en aardgas

Al meer dan een halve eeuw heeft Gasunie ervaring met het veilig en betrouwbaar transporteren en opslaan van aardgas. Waterstof is anders, maar lijkt in heel veel opzichten op aardgas. Daarom leek het mij goed de technische eigenschappen even op een rij te zetten:

Eigenschap

Aardgas

Waterstof

Waterstof is veel lichter dan aardgas, beide zijn lichter dan lucht.

0,833 kg/m3

0,090 kg/m3 (vervluchtigt veel sneller)

Zelfontbrandings-temperatuur

670 graden Celcius

571 graden Celcius

Kleur vlam

Blauw/geel

Onzichtbaar

Minimum hoeveelheid in de lucht nodig voor ontbranding

4,4%

4,1%

Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws