Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, april 2014

Geplaatst op: 12 mei 2014

 

Onze installatie staat het hele jaar paraat voor onze klanten. Het uitvoeren van onderhoud en projecten kan bijna altijd worden gedaan terwijl de installatie in bedrijf is. Er zijn echter bepaalde klussen waarvoor de installatie uit bedrijf moet. Volgens afspraken met onze klanten hebben we  tien dagen per jaar de mogelijkheid de installatie uit bedrijf te nemen voor de uitvoering van dergelijke werkzaamheden.

Voorjaarsstop
We hebben in 2014 twee stops van vijf dagen gepland, één in het voorjaar en één in het najaar. De voorjaarsstop is van 12 tot 17 mei 2014. Gedurende deze stop kunnen de klanten van Gasunie Zuidwending BV geen gas opslaan of uitzenden. Wij verwachten dat wij tijdens deze onderhoudsstop geen geluidsoverlast zullen veroorzaken. Het kan wel voorkomen dat de verlichting op de installatie en de cavernes gedurende de nachten zal branden.

Windows XP
De grootste klus die wij tijdens de stop gaan uitvoeren is de vervanging van onze computersystemen die worden gebruikt voor de bediening van de installatie. Zoals u ongetwijfeld heeft vernomen is Microsoft per 8 april 2014 gestopt met het ondersteunen van Windows XP. De computers met Windows XP zullen wel blijven werken, maar lopen op de langere termijn extra risico omdat gevonden kwetsbaarheden niet meer worden verholpen. In de praktijk betekent dit dat ze vatbaarder zijn voor virussen en aanvallen.

Gasunie heeft een landelijk project gestart om alle computers die gebruikt worden voor de bediening van de installaties te vervangen door nieuwe computers met Windows 7. Tijdens de voorjaarsstop is de locatie Zuidwending aan de beurt. De kantoorwerkplekken van Gasunie zijn een jaar eerder al vervangen en draaien ook op Windows 7. Na deze upgrade kunnen wij weer 3-5 jaar vooruit.

Periodieke metingen
Aansluitend aan de voorjaarsstop zullen wij op twee cavernes, A3 en A6, metingen gaan uitvoeren. De cavernes zijn dan vijf dagen in rust geweest en dat is gunstig voor de meting.  Onder in de cavernes zit nog een klein laagje pekel, dat noemen we de sump. Met deze verplichte tweejaarlijkse meting gaan we het niveau van de sump bepalen. Zien we daarin vreemde veranderingen in het niveau dan kunnen we besluiten om een volledige sonar te maken van de caverne om de vorm en het volume van de caverne te kunnen bepalen.

De maand mei van dit jaar is voor ons een drukke maar ook heel interessante maand.

Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws