Zicht op aardgasbuffer Zuidwending, februari 2014

Geplaatst op: 23 apr 2014

We waren in februari bezig met groot preventief onderhoud aan de installatie, de zogenoemde drukvatinspectie. Onze installatie is eigenlijk één groot drukvat, met drukken tot 180 bar.  Daarom vallen veel onderdelen van onze installatie onder de zogenaamde PED-richtlijn, een Europese richtlijn voor druksystemen. Volgens deze richtlijn moeten alle onderdelen  van dit grote drukvat periodiek geïnspecteerd worden door een onafhankelijke keuringsinstantie. Onderdelen van de installatie die onder de richtlijn vallen zijn bijvoorbeeld de leidingen, vaten/tanks en de warmtewisselaars.

Gasheaters
Begin februari hebben we een inspectie uitgevoerd aan één van onze zes gasheaters. Dit zijn warmtewisselaars waarmee we gas verwarmen dat terugkomt uit de cavernes en in het leidingnet wordt gebracht. Het gas in de cavernes staat onder een maximale druk van 180 bar. Het gas in het transportnet van Gasunie is 60 bar. Bij het verlagen van de druk wordt het gas kouder, ongeveer een halve graad per bar.  Wanneer we het gas niet verwarmen komt het onder het nulpunt uit. Het is dan overigens nog steeds gasvormig. Pas bij -162 graden Celsius wordt aardgas vloeibaar.

Inspectie
De heater is een warmtewisselaar met allemaal kleine pijpjes waar het gas doorheen stroomt. Deze pijpenbundels liggen in een horizontaal vat dat is gevuld met warm water.  Het is nog een hele operatie om een dergelijke gasheater te inspecteren. Allereerst moet de warmtewisselaar worden uitgepakt, deze zit namelijk helemaal ingepakt in isolatie. Een externe firma ondersteunt ons bij dit werk. Vervolgens maken we de heater drukvrij en stellen we deze veilig.  We halen het gas eruit en voorkomen dat er tijdens werkzaamheden weer gas in de heater komt. Dan kunnen we eindelijk beginnen met de demontage. Ook daarvoor komt een externe firma ons ondersteunen met speciaal gereedschap en een grote kraan. De bouten en moeren zijn bij ons erg  groot en wegen soms bijna 80 kilo per stuk.

Chemisch reinigen
De gedemonteerde heater wordt chemisch gereinigd. Hierbij ondersteunt de firma Reym ons. In de loop der jaren kan er vuil achterblijven in de heater. Dat moeten we verwijderen om de heater goed te kunnen inspecteren. Na de tweede keer reinigen was het resultaat goed genoeg om te kunnen starten met de daadwerkelijke inspectie.

Inspecteur
De inspecteur beoordeelt tijdens de inspectie of de wanddikte overal voldoende is om de drukken in onze installatie te kunnen weerstaan. De inspectie wordt door een externe firma uitgevoerd met een camera. Half februari heeft de inspecteur de eerste heater goedgekeurd. Deze is vervolgens dichtgebouwd en weer in gebruik genomen. Daarna is de inspectie van de volgende heater opgestart. Zo is de inspectie van één drukvaten een klus van enkele weken. In twee jaar tijd moeten we ongeveer 130 inspecties uitvoeren. Gasunie heeft een eigen keuringsinstantie die zowel inspecties verricht voor Gasunie als ook voor derden.

Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages

Meer nieuws