Organisatie

Op Aardgasbuffer Zuidwending zijn twee bedrijven actief. EnergyStock B.V. heeft vijf cavernes in operatie. Er is ruimte voor nog vijf cavernes op de locatie. Nouryon (voormalig AkzoNobel) is betrokken als "operator" van de zoutwinning.

EnergyStock B.V.

EnergyStock B.V. is de eigenaar van vijf ondergrondse aardgasopslagen en de bijbehorende installatie in Zuidwending. EnergyStock B.V. is een honderd procent dochter van N.V. Nederlandse Gasunie. De gasopslag van EnergyStock B.V. op Aardgasbuffer Zuidwending bestaat momenteel uit vijf cavernes, waarin Groningengas wordt opgeslagen. Vier van deze cavernes zijn sinds januari 2011 in gebruik, de vijfde is in oktober 2013 in gebruik genomen. Over een zesde of volgende caverne is nog geen besluit genomen.

Het totale geometrische volume van zes cavernes bedraagt circa 3,4 miljoen m3, waarin globaal 620 mln m3 aardgas kan worden opgeslagen. Daarvan zal globaal de helft tijdens normale operationele omstandigheden worden gebruikt.

Meer informatie over:

Nouryon (voormalig AkzoNobel)

Nouryon is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Flexa, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze 50.000 medewerkers wereldwijd zich in voor het leveren van vooraanstaande producten en technologieën om te voldoen aan de groeiende vraag in een snel veranderende wereld.

Het uitlogen van de cavernes en de bouw van een gasinstallatie zijn mijnbouwactiviteiten in de zin van de Mijnwet. Nouryon is houder van de (zout-)winningsvergunning en is door de Minister van Economische Zaken aangewezen als uitvoerder ("operator") voor deze activiteit, en draagt daarmee de formele verantwoordelijkheid en is aansprakelijkheid. De werkzaamheden zijn daarom tijdens het uitlogen van de cavernes onder de verantwoordelijkheid van Nouryon uitgevoerd. Het Ministerie van Economische Zaken heeft N.V. Nederlandse Gasunie aangewezen als uitvoerder ("operator") voor de gasopslagactiviteiten.

Klik hier voor meer informatie over Nouryon.